Ταΐστρες για τα Αδέσποτα της Αθήνας

Ταΐστρες για τα Αδέσποτα της Αθήνας

Ταΐστρες για τα Αδέσποτα της Αθήνας

Η σημερινή κοινωνία

Η σημερινή κοινωνία έχει αγκιστρωθεί από την λογική της τεχνολογίας, αφήνοντας πίσω την ηθική ευθύνη. Το άτομο για να πραγματοποιήσει μια ενέργεια πρέπει πρώτα να νιώθει την έννοια του καθήκοντος, όμως κάποια σημαντικά πράγματα δεν ενάγονται σε αυτή την έννοια.
Ο Kant έλεγε ότι μια πράξη έχει ηθική αξία, όταν πραγματοποιείται από καθήκον και όχι μόνο σύμφωνα με το καθήκον. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Έχω παρατηρήσει, και εγώ ο ίδιος, ότι η αναγκαιότητα μιας πράξης εξαρτάται κυρίως από τους ηθικούς νόμους, που έχει θεσπίσει η εκάστοτε κοινωνία.
Τι γίνεται όμως με την ανθρώπινη θέληση; Πρέπει όλα να υπάρχουν σε κανόνες και νόμους για να δείξουμε ενδιαφέρον; Δεν έχουμε κάποιες υποκειμενικές επιθυμίες που μας δίνουν χαρά με την υλοποίησή τους, και γιατί σε αυτές συνήθως δεν εντάσσουμε -τόσο- πράξεις που θα βελτιώσουν τον κόσμο, το περιβάλλον, την κοινωνία; Και τελικά, γιατί αυτές οι τυχαίες ατομικές και υποκειμενικές πράξεις που βελτιώνουν, έστω και λίγο, τον κόσμο να μην εντάσσονται στην ηθικότητα; Συμφωνώ με την φράση του Kant στον θεμελιώδη νόμο του Καθαρού Πρακτικού Λόγου: «Οφείλω να ενεργώ πάντα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορώ να θέλω να γίνει ο υποκειμενικός μου γνώμονας ένας καθολικός νόμος». Αν δεν συμβάλουμε εμείς σαν άτομα, πως θα γίνει συλλογική η πράξη;

Αυτά άρχισα να σκέφτομαι

Αυτά άρχισα να σκέφτομαι μόλις είδα την πρωτοβουλία του Κ.Μπακογιάννη να τοποθετήσει ταΐστρες για τα αδέσποτα ζώα στην Αθήνα. Πρέπει να φροντίσουμε να μην καταστραφούν αυτές οι δράσεις και εγκαταστάσεις.
Μπορεί ο δήμαρχος να κάνει ένα έργο, μια νέα κίνηση για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών του, εμείς όμως, πρέπει να βοηθήσουμε να θεμελιωθεί: από την μια πλευρά μια πιο ανθρωποκεντρική στάση προς τα κοινωνικά ζητήματα. Από την άλλη πλευρά ακριβώς το αντίθετο. Δεν ζει μόνο ο άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη. Συνυπάρχουμε μαζί με άλλα πλάσματα τα οποία θέλουν και αυτά με την σειρά τους να ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε ως άτομο πρώτα και μετά θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν όλους μας.

Πολλά άστεγα ζώα

Πολλά άστεγα ζώα, μεταξύ σκύλοι και γάτες, περιφέρονται χωρίς καμία φροντίδα στους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι πάρα πολλοί, όπως: η έλλειψη σίτισης, η κακοποίηση, οι ασθένειες, τα τροχαία ατυχήματα, η εσκεμμένη δηλητηρίαση.. Έχουμε «χαλάσει» το περιβάλλον για τις δικές μας ατομικές ανάγκες, παραγκωνίζοντας τις άλλες ζωές και την φύση που μας φιλοξενεί.

Αισιόδοξος

Είμαι όμως αισιόδοξος, γιατί ήδη από το τέλος του 20ου αιώνα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τις ζημίες, που έγιναν στο οικοσύστημα όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ζητήσω από τον κόσμο να μην εγκαταλείπει τα κατοικίδια του όταν δεν τα θέλει πια και να βλέπει εξαρχής τις ευθύνες της κάθε πράξης.
Να προσπαθήσουμε να μην διαιωνίζουμε το πρόβλημα με τα αδέσποτα και να έχουμε πάνω από όλα στάση υπέρ της ζωής.
Γιατί κάθε ζωή ΑΞΙΖΕΙ και πρέπει όσο γίνεται να έχει μια ποιότητα. ΔΕΝ είναι δευτερεύον ζήτημα τα δικαιώματα και η προστασία των ζώων. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα συμπεριφοράς προς το περιβάλλον και να περιποιηθούμε όλοι μαζί τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Με την σειρά μου, θα ήθελα να προτείνω στον δήμαρχό μας, την τοποθέτηση ξύλινων σπιτιών για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (αφόρητος ήλιος, κρύο, βροχή..), γιατί πολλά ζώα καταφεύγουν σε πυλωτές πολυκατοικιών/ σπιτιών και πολλοί φέρονται βίαια στα ζώα για να τα απομακρύνουν.
Επίσης, να τοποθετηθούν περισσότερα μηχανήματα ανακύκλωσης με «ανταμοιβή» ζωοτροφή σε ειδικό δοχείο για τα αδέσποτα. Χαίρομαι όταν, σιγά-σιγά κάποιοι άνθρωποι, φροντίζουν για καλύτερο μέλλον και ακούν τις προτάσεις του κόσμου.
Φροντίζουμε ΜΑΖΙ για το κοινό μας ΜΕΛΛΟΝ.
Χαράζουμε ΜΑΖΙ τον δρόμο για την αειφόρο ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.Required fields are marked *

seventeen − five =